تامین مالی

بازدید: 7805 بازدید

تامین مالی

تامین مالی یا فاینانس، یعنی تهیه منابع مالی و وجوه برای ادامه فعالیت شرکت و ایجاد و راه اندازی طرح های توسعه و درآمدزای واحدهای اقتصادی.

تامین مالی عمدتاً از طریق انتشار سهام ، فروش اوراق قرضه و وام و اعتبار صورت میگیرد.

 

ابزارهای ویژه تامین مالی عبارتند از:

الفسهام عادی

بسهام ممتاز

جاوراق قرضه

داوراق مشارکت

هاوراق بهادار قابل تبدیل

 

تامین مالی از طریق سهام عادی

یکی از دو نوع سهامی است که شرکت ها به منظور تامین مالی عرضه می کنند و دارندگان آن به نسبت سهام خود، مالک شرکت می شوند. سهامدار میتواند سهام عادی را در صورت وجود خریدار هرزمان که بخواهد به فروش رساند و چنانچه شرایط بازار و کشور خوب باشد با قیمت بالاتر از قیمت خرید و اگر شرایط بازار خوب نباشد با قیمت کمتر آن را می فروشد.

 

تامین مالی از طریق سهام ممتاز

سهامی است، که شرکت جهت تامین مالی  عرضه می کند و در مقایسه با سهام عادی دارای امتیازات بیشتری است، از جمله داشتن نرخ سود ثابت، اولویت در دریافت سود،حق جمع شوندگی سود و… سهام ممتاز می تواند تمامی یا برخی از این امتیازها را داشته باشد. معمولاً سود سهام ممتاز به صورت درصدی از قیمت اسمی آن بیان می شود . مثلا ۱۰ ٪ قیمت اسمی سهام. مثلاً اگر قیمت اسمی سهام ۱۰۰ تومان باشد ۱۰ % آن ۱۰ تومان می شود . سود سهام ممتاز، نسبتا دائمی است و همانطور که گفته شد پرداخت آن نسبت به سهام عادی،اولویت دارد. برای رعایت حقوق سهامداران، شرکت هایی که در بورس پذیرفته می شوند دارای سهام عادی مشابه و یکسان هستند.

این مطلب را از دست ندهید!
دایره خرید ( تدارکات)

 

تامین مالی از طریق اوراق قرضه

اوراقی است که سود معین دارد و صادرکننده آن متعهد می شود اصل پول و سود را در تاریخ معین پرداخت کند. این اوراق معمولاً تعدادی کوپن سود دارند که در دوره های مشخص، مثلا هر سه ماه یکبار، باید به شرکت صادر کننده اوراق یا بانک عامل آن مراجعه کرده و با تحویل کوپن، بخشی از سود را دریافت کرد. در حال حاضر اوراق قرضه به خاطر وجود مشکلات و موانع شرعی، در بازارهای مالی ایران داد و ستد نمی شود و اوراق مشارکت جایگزین آن شده است و در بورس اوراق بهادار نیز می تواند مورد داد و ستد قرار گیرد.

اولین شرکتی که در ایران اقدام به انتشار اوراق مشارکت در ب ورس نمود شرکت ایران خودرو ( طرح پژو پارس، سال ۱۳۸۴ ) با سود ۱۹ ٪ بود.

 

انواع ارزش

برای اوراق بهادار چند نوع ارزش یا قیمت می توان تصور کرد نظیر قیمت دفتری، ذاتی،اسمی و بازار.

 

ارزش دفتری: ارزشی است که از ترازنامه شرکت استخراج می شود و برابر است با جمع حقوق صاحبان سهام تقسیم بر تعداد کل سهام شرکت.

این مطلب را از دست ندهید!
سودوزیان تسعیرارز

 

ارزش ذاتی : عبارت است از ارزش فعلی جریانات نقدی آتی حاصل از اوراق بهادار که با استفاده از فرمولهای ویژه محاسبه می شود.

 

ارزش اسمی: ارزشی است که آن را معمولا قانون تعیین می کند و در بورس اوراق بهادار تهران برای هربرگه سهام ۱۰۰۰ ریال است. ارزش اسمی بر روی اوراق بهادار نوشته می شود و معمولا قابل تغییر نیست مگر با طی تشریفات قانونی.

 

ارزش بازار: قیمت فروش سهام دربازار است، این ارزش را عرضه و تقاضای بازار مشخص می کند.

 

مطالعه بیشتر